Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To jste nám všem fakt otevřel oči :-PTyhle pamflety běhají po netu už několik let a někdo nám chce asi naznačit, že Číňané vtrhli do Tibetu jen proto, aby z Tibetu vymýtili všechny ty zlořády a nastolili demokracii a svobodu. Přitom nějak tiše pomíjí rok, kdy to bylo a fakt, že se čínská výkonná moc chovala k Tibeťanům i k vlastním lidem mnohem hůře.

0 0
možnosti

Existuje takovy vtip: -Doktore, vzdyt vy jste me naockoval leprou!- Samozrejme, chtel jste prece pryc ten ekzem.

Vetsine lidi tohle pripadne minimalne absurdni. Ale kupodivu jak dojde na nahrazeni tibetskeho feudalismu podstatne brutalnejsi cinskou kulturni revoluci, nahle to nekteri povazuji za pokrok.

Stejne tak neustale omilane reci o civilizacnich vymozenostech. Kdyz probehla anexe nekdy zacatkem let padesatych, vojaci cinske armady urcite nenesli naradi, kolejnice a podobne veci, nesli si pusky.

Ano vsechno zle je k necemu dobre, ale Cinane nevybudovali infrastrukturu v Tibetu kvuli Tibetanum, vybudovali ji tam pro sebe, aby z toho mista udelali regulerni cast sveho statu. Plus pro ne, ze tim opravdu zivotni uroven v Tibetu zvysili.

A docela bizarek je myslenka, ze kdo podporuje nezavislost Tibetu, by snad chtel navrat tech casu ze zacatku minuleho stoleti. Proc? Proste je to kampan za svobodu tezce zkouseneho naroda, jehoz lide jsou ve vlastni zemi obcany druhe kategorie.

6 1
možnosti

Moudra slova jste napsal, A jen nemoudry clovek muze takovy prispevek oznacit minisem.

0 0
možnosti

P62e91t60r 68J35í83l24e55k

11. 3. 2018 6:04

Zajímalo by mne, zda si ti co schvalují okupaci Tibetu, vůbec něco zjistili o této zemi. Nebo jestli se kdy pokusili přečíst nějaký Dalajlámův text. Asi ne. Zřejmě jim stačí ona propagandistická videa o otroctví.

5 5
možnosti

Och, jaký já jsem to havloidní hlupák. Až pan Trojan mi otevřel oči. Já se domníval, že poslední tibetskou vzpouru, kterou musela potlačovat čínská armáda koncem 80 tých let byla snaha tibeťanů o větší autonomii, a on to byl vlastně projev nadšení nad novými modely čínských mikrovlnek.

Ano Čína investuje do Tibetu, naposledy do vysokohorské železnice, která umožní rychlý přísun vojenských posil. Protože chudáci tibeťané trpěli v otrokářství, je logické, že by čínské moderní investice nedokázali sami využít, a proto je čínská vláda nucena pro zajištění chodu svých investic osidlovat Tibet etnickými Chany , kteří zajišťují chod administrativy i budovaného průmyslu.

Tibeťané, kteří to vnímají, tak, že se ve své zemi stávají chudou menšinou, jsou jen bezvýznamní havloidní sluníčkáři, navíc se na protest proti čínské okupaci většinou upalují, a tak brzo vymizí sami o sobě. Ale většina tibeťanů to určitě vidí tak, že dříve otročili na dalajlámu a to bez televizí a mikrovlnek, teď otročí na číňany, ale můžou se dívat na televizi a jsou z toho rozhodně nadšení.

Jo, pane Trojan, vy jste hlava, ale jen tak mezi námi, do Tibetu radši s svými názory nejezděte, nebo se tam aspoň nebavte s tibeťany. V dnešní době to už není tak těžké.

10 3
možnosti
Foto

Pane Dlouhý, bez urážky, vy jste mluvčí Tibeťanů?

2 1
možnosti

J20a13r33a 46R14a59n59k

10. 3. 2018 21:38

Co k tomu rici? Je mi Vas lito, zkuste na par let vycestovat, mozna, ze to pomuize, i kdyz silne pochybujiRv

6 5
možnosti

Autor jaksi pozapomina na Chartu OSN. Ta pravi neco o tom, ze zeme patri tem kteri na ni ziji. Tedy v Tibetu jsou to Tibetane. Ty vlajky jsou vyvesovany k vyroci povstani proti cinskym kolonialistum. Tibet nemusim znat, ale staci mi statistika o poctu obeti cinske nadvlady. Od roku 1951 kdy povstani probehlo, Cinane povrazdili Tibetanu uz hodne pres milion. Cinsti komuniste taky vyhrozuji lidem Taiwanu, pokud provedou referendum o vyhlaseni nezavislosti Cina proti nim zakroci vojensky. Autor vyznava pouziti, vlastne zneuziti vojenske moci k udrzeni okupovaneho Tibetu v cinskem podruci. Jako prislusnik maleho naroda moravskeho jsem na strane malych narodu hlasicich se a bojujicich o sva prava kdekoliv na svete.

8 3
možnosti
Foto

Pane Lancik, tak to bezpochyby musíte hájit i zájmy Krymčanů, kteří si po dlouhých letech splinili svůj sen a přesto se to některým lidskoprávníkům nelíbí. Dokonce tvrdí, že jsou Krymčané okupováni. Jestli to Tibeťané cítí stejně jako Krymčané, ať si svou samostatnost vybojují, já jim to přeji. Ale nemůžete po mě chtít, že budu za jejich samostatnost bojovat. Samostatnost je každého věc. Vy i já jsme ti poslední, kteří by do toho měli co kecat.

2 1
možnosti

Nejsem odborníkem na Tibet, ale docela mě zaujala relace, že tady bychom se strhali ale třeba Kurdové jsou nám všem šuma fuk. A přitom tento problém má daleko větší dosah.

8 0
možnosti

J12a80r79a 37R12a41n98k

10. 3. 2018 21:40

Tak na rozdil Kurdistanu, v Tibetu muzete od "monastery k monastery" a vsude vas nechaji prespat a napoji.

1 3
možnosti
Foto

I za minulého režimu někteří, obzvláště aktivní funkcionáři cítili potřebu nějak vyjádřit solidaritu s mezinárodním dělnickým hnutím a nerozbornou jednotu se Sovětským svazem. Mnozáí starostové patří k lidem s podobným genetickým nastavením, proto často vyvěšují tiíbetské vlajky, a to v podstatě za stejným účelem, jen s drobnou změnou v prioritách a na postu vedoucí mocnosti.

5 6
možnosti

Kdysi, když ještě Evropa byla Evropou, tak se vlajky na znamení solidarity s nějakým národem nevyvěšovaly. Šlo se za ten národ bojovat. Jenže od vietnamské války, kdy díky sluníčkovým lidem se nechali Vietnamci na pospas komunistům, se nebojuje. Věší se vlajky.

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS