Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svobodní: Svoboda je vězení!

Tak jsem se právě dozvěděl, že Svobodní si podle svých stanov představují svobodu jako vězení. Nevěřil jsem vlastním očím, tak jsem si s nimi o tom popovídal v jejich slavné internetové hospodě a tady je výsledek.

Jak Svobodní definují vězení pod pláštíkem svobody?

"Svobodou rozumí Svobodní možnost jednotlivce dělat si za své prostředky a na svém majetku cokoliv, co (nad míru přiměřenou okolnostem), nezasahuje do analogického výkonu svobody jiného." Zdroj: https://public.svobodni.cz/svobodni/stanovy-svobodni.pdf

Tahle jejich větička ze stanov vychází ze známé fráze, že "svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého". V ideálním světě by takto formulovaná představa svobody, byla super, ale my nežijeme v ideálním světě. My žijeme ve světě, kde má každý druhý potřebu určovat druhým lidem, kde jsou jejich hranice svobody. Je to vlastně permanentí boj o vysněné místečko na slunci a ne každému je dáno užívat si svobody plnými doušky.

Hodně lidí si ještě určitě pamatuje, jaké hranice svobody nám určovala Komunistická strana Československa a může porovnávat jaké hranice svobody dokázala vystavět naše třicetiletá demokracie. Osobně mám pocit, že ze všech svobod nám zůstala už jen svoboda vycestovat a umřít. I když poslední dobou se mocní snaží omezovat i tyto dvě poslední svobody.

Není nad internetovou hospodu u Svobodných

Protože u Svobodných není svoboda jako svoboda, neodolal jsem a připojil se k jejich pravidelné internetové hospodě, kde o tom mocně debatovali. Oni tomu říkají Svobodná hospoda, protože u nich je svobodný i řízek s bramborovým salátem, ale raději tomu říkám internetová hospoda u Svobodných. To jen aby bylo jasno.

Zdroj: https://www.facebook.com/svobodni/videos/2885129501778411

Nechci dopodrobna rozebírat hospodskou debatu, kde jsou k poslechu debaty od moudrých až po hvězdnou pěchotu, ale jeden za všechny. Podle jednoho jejich hospodského filozofa Jiřího Kinkora, musí být svoboda jasně definována, podobně jako tužka nebo sklenice. Tenhle příměr pan filosof použil proto, aby pojem svobody byl pro každého stejně jasný, jako když se mluví o tužce nebo sklenici.

Na to jsem se pokusil ctěnému filosofovi vysvětlit, že svoboda není věc, že je to pocit, který každý člověk vnímá jinak, někoho osvobozuje práce, někoho cestování, někoho studium, že každý svobodu vidí v něčem jiném a jinak. Někdo se cítí svobodný doma u televize a někdo uprostřed lesa bez lidí jen tak. A právě to bylo pro pana filosofa něco kategoricky nepřijatelného. Skončilo to v podstatě na tom, že on to studuje už třicet let. Takže odchod.

Tohle slyšet u Svobodných jako argument v době, kdy nám odborníci, co studovali medicínu celý svůj život, kážou své pravdy o čtvrté dávce, tak by to bylo celkem směšné kdyby to nebylo tragické.

Orwellovské svoboda je vězení a vězení je svoboda

Jestli se tedy vrátím zpět k představě Svobodných o svobodě popsané v jejich stanovách, tak nás v případě jejich volebního úspěchu může čekat peklo na zemi. Věta "svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého" nepopisuje nic svobodného, ale naopak typický život ve vězení. Představte si, že by vám někdo suše oznámil, že vaše svoboda tady končí, protože teď tady platí svoboda někoho jiného. Ani by nikoho nemuseli zavírat do vězení, protože tak by to fungovalo všude. 

Samozřejmě je to utopie a nadsázka, protože Svobodní ani neví co mají ve stanovách za blábol a málokdo to čte. Může se ale stát, že podobně zvrhlé myšlenky se chopí jiná, mocnější strana a budou to myslet vážně a navíc na to budou mít Marka Prchala i s jeho týmem. Svět je už natolik šílený, že co je dnes sci-fi může být zítra realita.

Světlé zítřky Svobodných

Bohužel Svobodní jsou už více politickou neziskovkou než politickou stranou, takže z nějakého volebního úspěchu je nepodezírám. Bylo by fajn kdyby se "pochlapili" a místo filozofování pracovali na něčem konkrétním, co udělá svět lepším a ne komičtějším. Když si občas pročítám jejich programy a plány, tak se nemohu ubránit malé analogii se soudruhy budovateli, protože kdybych vyměnil v jejich textech slovíčko "svoboda" za "světlé zítřky" tak ačkoliv obsah je jiný, výsledek by byl stejný.

Čistá svoboda je bez hranic a abychom se navzájem nepozabíjeli, máme tu zákony a ne nějaké definice svobody. Toliko k světlým zítřkům u Svobodných, tedy pardon k svobodě u Svobodných.

 

Tomáš Trojan, momentálně svobodný vězeň

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomas Trojan | středa 12.1.2022 22:35 | karma článku: 0 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Tomas Trojan

Invazi Ruska osobně neschvaluji, ale naprosto chápu

Nebo jinak, krádeže neschvaluji, ale naprosto chápu. Nebo ještě jinak, vraždy a znásilňování neschvaluji, ale naprosto chápu. Až sem dostala státní válečná propaganda stav naší společnosti.

9.4.2022 v 14:46 | Karma: 28,95 | Přečteno: 1133x | Společnost

Tomas Trojan

Válka dorazila už i k nám

Bravo, válečná hysterie dorazila v plné síle už i do naší kotliny. Vládní hysterky dnes zablokovaly tzv dezinformační weby.

25.2.2022 v 16:32 | Karma: 39,37 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Tomas Trojan

Žádný fašismus u nás není, jen další hoax antivaxerů

Největší zrůdnost antivaxerů je, že jsou nezodpovědní vůči ostatním a nás odpovědné ještě označují za fašisty. Je na čase skoncovat s tolerancí k těmto lidem. Jde přece o naše zdraví!

3.12.2021 v 17:34 | Karma: 22,89 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politika

Tomas Trojan

Fašismus nás zabije nakonec všechny. Zabije i tebe Andreji

Největší zrůdnost současného fašismu je, že začal lidi rozdělovat na očkované a neočkované. Je to vlastně ta nejšílenější forma segregace, jakou si lidé mohli na sebe uplést.

3.12.2021 v 9:40 | Karma: 26,10 | Přečteno: 799x | Diskuse| Politika

Tomas Trojan

Nakazil jsem tisíce lidí a je mi to úplně jedno

Tohle je moje přiznání všem fašistům, jak nakažlivá byla moje aktivita za posledních pár dní. Většina nakažených se mi vysmála do očí, kvůli mému směšnému počínání, ale znáš to, kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc. hahaha

26.11.2021 v 12:14 | Karma: 23,16 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2415x
Sděluji světu své postřehy, protože můžu.

Seznam rubrik